7 Greseli Pe Care Le Fac Soferii Incepatori La Volan

Am ajutat sute de oameni sa-si ia permisul de conducere, si am vazut tot felul de greseli care iti pot pune viata in pericol la volan.

E foarte important ca instructorul tau auto sa fie 100% atent la modul tau de a conduce pentru a indrepta aceste greseli inainte sa iti intre in obicei.

Dar daca ai un instructor care sta pe Tik Tok in timpul orelor de curs, iti spunem noi 7 dintre cele mai des intalnice greseli la studentii nostri.

cum se tine volanul corect

#1. Controlul Gresit Al Volanului

Stim, sa conduci cu o mana pe volan si cu cealalta pe schimbator te face sa te simti bine, dar din niciun punct de vedere nu este eficient.

Pe langa faptul ca nu schimbi vitezele la fiecare 100 de metrii, controland volanul cu o singura mana este mult mai dificil in cazul unui pericol iminent.

Nu iti forma obiceiul gresit si tine ambele maini pe volan, ca la examen. Vei simti masina mult mai bine si vei putea usor evita orice situatie in trafic.

#2. Accelerezi Gresit

Daca te gandesti cum e posibil si sa accelerezi gresit, sa stii ca se poate. Accelerarea se face treptat din mai multe motive, dar cele mai importate sunt:

Nu intram in partea mecanica a masinii si ce se poate strica atunci cand acceleram brusc, mai ales cand motorul este inca rece. Important e sa intelegi ca e gresit si ca pe termen lung, vei avea de suferit.

Ca regula, se accelereaza uniform pana cand turbina ajunge la turatiile necesare functionarii, adica undeva peste 1800 rpm.

#3. Franarea Gresita

Da, poti accelera gresit si poti frana gresit.

Desi ‘gresit’ e mult spus, pentru comfortul tuturor din masina si un mers cat mai lin, pedala de frana se apasa usor.

Evident, in cazul unui pericol iminent, pedala de frana trebuie apasata imediat, pana la podea. Dar daca, sa zicem, suntem pe care sa oprim la un stop sau la semafor, vom folosi frana usor, pana cand masina ajunge sa se opreasca fara sa simti inertia ei deloc.

#4. Asezarea Oglinzilor Si Privitul In Ele

Asezarea oglinzilor nu a fost niciodata batuta in cuie dintr-un motiv simplu: fiecare dintre noi sta diferit la volan.

In oglinzi trebuie sa vezi o mica parte din masina ta, cat mai mult din masina din spate, si restul imprejurimilor. Aseaza oglinzile cum te simti tu confortabil, insa nu uita ca trebuie sa vezi ce se afla in spatele tau, atat in stanga cat si in dreapta.

Cat despre privitul in oglinzi, singura greseala este ca nu se intampla. Formeaza-ti un obicei din a te uita in toate cele 3 oglinzi la un interval de cateva secunde.

o masina care se vede in oglinda unei alte masini

#5. Evitarea Condusului

Ai facut scoala de soferi, ai luat permisul, dar eviti sa mergi cu masina. E adevarat, daca ai invatat sa conduci probabil nu o sa uiti prea curand, dar se va intampla altceva.

Atunci cand conduci regulat te obisnuiesti cu traficul, ramai alert si concentrat. Pe langa asta, instinctele si reflexele tale vor deveni din ce in ce mai bine.

Dupa o pauza de cateva luni de zile, te vei simti mult mai nesigur la volan, dar si reflexele tale vor fi mai slabe.

#6. Nu Tine Ambreiajul Calcat La Semafor

Nu ai de ce sa tii pedala de ambreiaj apasata pentru mai mult de 10 secunde. Tinand cont ca semafoarele pot dura si 60 de secunde, risti sa iti strici ambreiajul dar si sa iti amorteasca piciorul acolo.

Scoate masina pe liber si tine piciorul usor pe frana. Sau, poti trace frana de mana si sa astepti culoarea verde a semaforului. 

Doar un uita sa nu pleci cu frana de mana pusa.

#7. Intrarea In Sens In Acelasi Timp Cu Un Tir Sau Camion

Stiu, ai zice ca sunt doua benzi de circulatie si fiecare circula pe banda lui, dar situatia e diferita cu tirurile, camioanele, chiar si autobuzele mai mari.

Mai bine decat sa te panichezi ca tirul nu are loc in sens si e prea aproape de tine, lasa-l sa intre in sens primul si stai in spate.

In accidente de genul, e foarte greu sa stabilesti vinovatul deci mai bine ramai in partea sigura. Panica la volan nu aduce decat situatii din ce in ce mai rele.

un accident in trafic

Concluzie

Aceste 7 greseli sunt doar printre cele mai dese pe care le intalnim. Ele de fapt sunt sute, si dintre aceste sute, toate pot cauza situatii urate in trafic si accidente.

Un curs de conducere defensiva te poate ajuta sa iti dai seama de multe din aceste greseli. Mai mult decat atat, te pot ajuta sa vezi lucruri pe care le poti face mai bine, nu neaparat greseli.

La Auto Pontus, instructorii nostri sunt familiari cu conducerea defensiva si iti pot explica foarte bine cele mai bune practici la volan, dar si ce sa nu faci.

Daca vrei sa incepi scoala auto in Constanta, iti stam la dispozitie! Apasa pe butonul de mai jos pentru a ne suna sau hai la noi la sediu sa te inscrii!